![]() |
Monday, 11. December 2023 |
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
H.O.M.i.E. má pro vás pár tipů, kterými si usnadníte život, a ještě si budete připadat jako v péči opravdových profesionálů. |
Mít málo nábytku, ale vždy místo k posezení - dá se to?
Každou zimu je to stejné... Pokožka se rychle vysušuje. Co pomůže letos?
Znáte ureu? Ne, není to nordické božstvo. I když vlastně něco podobného. Urea je něco jako druh anděla, který žije v tubách kosmetiky. Tedy alespoň v těch, které obsahují močovinu. Zní to na první poslech dost neobyčejně, ale schovává se v ní tajemství ošetřujících krémů, které jsou vhodné zejména na boj proti suché pleti. Důvod: močovina váže vodu, pokožku vypne a hydratuje. Zapomínat bychom neměli ani na zvýšený příjem tekutin, zejména když pobýváme ve vytápěných místnostech. Vzdát bychom se měli všech gelů, ty na rozdíl od krémů pokožku ještě více vysušují. Tip na minusové teploty z lyžařských kruhů: Přes den používejte výživný noční krém a teprve na noc zvlhčující prostředky! Budete-li déle vystaveni chladu, je na místě ještě ochrana před mrazem ve formě hrubé vrstvy mastného krému chránícího proti chladu, který vytvoří na pokožce tenkou vrstvu lipidů. Ti, co nedodrží tyto pravidla, se vystavují riziku prasklých cévek, proti kterým pomáhá cesta k dermatologovi a ošetření laserem. Jemnější je ovšem prevence, kterou doporučují profesionálové ze Saint Charles Apothecary, speciálního obchodu s přírodní kosmetikou. Vlastní linii těchto produktů vyrábějí výlučně z bylinek a rostlin ze Saint Charles Refugium Prigglitz v Rakousku. Jejich tip: nejlepší ochrana před chladem, suchem a volnými radikály je „zevnitř“ – konzumací přirozených výživových doplňků. Denně dvě až tři kapsle na buňkovou ochranu aktivují látkovou výměnu a vyrovnávají nedostatky ve výživě zapříčiněné chladem, nedostatkem slunce, vytápěním atd.
Jak uklidnit pohybující se nože, lžičky a ostatní předměty v zásuvce?
Tak, že jim měkce usteleme. Výstelka zásuvek textiliemi je starý trik profíků. Proč tomu tak je, je jasné: Látka minimalizuje klouzání a pohyb příborů & co. Udržíte tak přehledný pořádek, ostří se budou o sebe třít mnohem méně, což je kromě myčky na nádobí jedna z hlavních příčin v případě tupého nářadí na krájení. Jako vždycky, i tady se vtip skrývá v detailu – totiž není látka jako látka. Kdo má rád čínské hedvábí, měl by jej využít v jiné zásuvce. Na nože a příbory jsou vhodnější průmyslový filc nebo malířské plátno, které nařežeme pomocí nože Stanley na správnou velikost. Látku zafixujeme lepící páskou, která lepí oboustranně, nebo ještě lépe suchými zipy.
Koho ještě zajímají promile? Mnohem zajímavější je, kolik kalorií má můj drink?
Že to byla opravdu kalorická bomba, si většinou řeknete až pak. Jaká bomba – pardon: tedy jinak, kolik kalorií měly vámi vypité drinky, vám ukáže váha v koupelně. Vodka, ale také gin jsou opravdové Slender Harddrinks, protože obsahují jen 50 kalorií na 25 ml. Suché bílé a červené vína vám na tělo uloží 80 kalorií na 125 cl. A šampaňské s 95 už umí nakreslit nějakou tu oblinu. Chvályhodnou výjimkou je Laurent-Perrier.
Opravdu potřebujeme tolik různých sklenic?
Sklenic existuje tolik jako plážových koktejlů a to je nespočetně mnoho. Ale jsou mezi nimi vhodné, ale také nevhodné. Jejich tvar určuje, zahřeje-li se nápoj rychleji nebo pomaleji, kolik kyseliny uhličité unikne a na kterou zónu jazyka (na papily sladké nebo kyselé chuti) dobrý mok prosákne. Specialisté jako například Riedel již dávno udělali z křišťálových skleniček šitých na míru na víno, whisky & co. celou vědu. Udělejte si s pomocí Dr. Helpa přehled! Skleničky Riedel jsme našli na www.haardt-krueger.com 01 Sklenička na shery. Shery Copita nazývají barmani tuto podlouhlou nádobu, ne nepodobnou sklenici na víno. Má kratší stopku a objem je ve srovnání se sklenicí na víno trochu menší.02 Sklenice na whisky. Válcovitý, široký, nízký design s těžkým dnem. Klasickou sklenici na whisky nepřevrátí ani silný vítr. Poskytuje prostor na kostky ledu, ale může se použít i na portské.03 Sklenice na bílé víno. V zásadě užší než sklenice na víno červené. Bílým vínům stačí méně prostoru nato, aby se rozvinul jejich buket. Dlouhá stopka brání předčasnému vychlazení.04 Sklenice na červené víno. Objemnější forma, aby víno, které si vychutnáváme, mohlo díky většímu povrchu dýchat také při pokojové teplotě a mohlo se chuťově rozvinout.05 Flauta na sekt. Úzký otvor a malá povrchová plocha zadržují dekorativně perlící kyselinu uhličitou, prsty na dlouhé stopce se starají o udržení chladu. Extremní protinávrh – široce otevřená perlící miska na šampaňské vznikla v období rokoka a byla určená na namáčení keksů do šumivého vína.06 Sklenička na martini. 007 má nejraději tu nejžeňčtější ze všech sklenic. Klesající přísně kónický tvar má něco do sebe – a připomíná zástěru postavenou na hlavu. Obsah zůstane chladný, protože sklenice se drží za dlouhou stopku. Je perfektní pro jakýkoliv Short Cocktail.07 Highball. Barman´s best: Dlouhá válcovitá sklenice s těžkým dnem je ideální na mixované Longdrinky jako například Mojito, Gin Tonic a Cola Rum. V případě nouze také na světlé pivo. |
||||||||||||||||||||||||||||||||