|
Haute cuisine à la maison
Jako profesionálové. Nové kuchyňské programy a high–tech vybavení dokážou proměnit domácí kuchyni na místo s michelinským potenciálem.
|
|
1. KAPITOLA: Kuchyňské systémy Chytře promyšlené - dle vlastního gusta
Kuchyň na člověka působila už odpradávna jako magnet. Protože se tady vaří, jedním okem se tu kontrolují domácí úkoly a nad ránem se tu schází tvrdé jádro večírku. Přitažlivost kuchyně v posledních letech umocnil ještě jeden důvod. Po celém světě se ženy a muži u domácího sporáku stali ambiciózními hobby kuchařkami a kuchaři. TV–show jako například Hell's Kitchen s Gordonem Ramsayem nebo MasterChef ukazují, jak jsou amatéři kreativní. Před jejich vysokým standardem s úctou smekají své kuchařské čepice i hodnotící slavní kuchaři. Je pochopitelné, že s rozvíjející se vášní pro vaření se začíná měnit i pracovní prostor kuchyně. Kdo doma rád tráví čas u sporáku, musí si tam také udělat pohodlí a pohodu. Přesto je třeba ctít pravidla profesionální kuchyně, kde je vše funkční, praktické a pokud možno po ruce, což vyžaduje dobré plánování. Promyšlené uspořádání s krátkými vzdálenostmi mezi pracovními plochami ušetří spoustu času. Je jedno, zda je kuchyň uspořádána ve tvaru písmene L nebo U nebo má varný ostrůvek. Nejdůležitější je, aby tři hlavní centra – sporák, lednice a myčka – nebyla od sebe daleko a tvořila trojúhelník – přičemž lednice by neměla stát bezprostředně vedle sporáku, musela by totiž vynaložit více energie, aby se ubránila sálajícímu teplu. Ani vedle myčky není to správné místo pro lednici, protože i tato pozice je energeticky náročná. I když vzhled kuchyně neprozrazuje nic o kvalitách kuchaře, je varný ostrůvek mimořádně efektivním řešením. Nabízí dostatek prostoru, a když jej doplňují barové židle, je i mimořádně komunikativním centrem všeho dění.
OTEVŘENÁ KONCEPCE Kuchyň jako uzavřená místnost, do které mizí maminka na celé hodiny, už je dávno pryč. Otevřená kuchyň, propojená s obývacím pokojem je důkazem nového životního stylu a inovativních programů, se kterými přicházejí výrobci. Když firma bulthaup na posledním veletrhu Eurocucina v Miláně představila další vývojovou fázi své klasické kuchyně b3, bylo jasné, že tato firma neustále sleduje dobové požadavky a zcela nově definuje prostor kuchyně – esteticky i funkčně. Nákup kuchyně býval dříve jednorázovou záležitostí, zato kuchyň b3 se jeví jako organicky rostoucí systém, který je adaptivní a přizpůsobí se přáním a nárokům uživatele. Geometrické struktury programu jsou rozmístěny podle našich představ a pracovních postupů. Poličky na koření, individuální uložení příborů, ostrůvky s úschovnými a výstavními plochami – to vše je tam, kde to uživatel potřebuje. Vzhled „b3“ je přitom naprosto revoluční, a to především díky nové funkční stěně. Její elementy jsou posuvné horizontálně, což je ergonomicky smysluplnější než původní uspořádání. Vysouvání a vyjíždění si můžeme udělat podle vlastních představ. Na rozdíl od profesionálních kuchyní v restauracích je v domácí kuchyni kladen větší důraz na individuálnost. Téměř všichni špičkoví výrobci na ni proto také sázejí – příkladem za všechny je kuchyňský program „My planet“ od firmy Varenna. Jak už naznačuje jeho jméno, umožňuje uživateli, aby si zařídil vlastní „kuchyňský svět“. Nekonečné varianty ve výběru madel, krycích panelů, pracovních desek v různých tloušťkách, z různých materiál, s různými povrchy a s různou proporcí umožňují maximální možnosti přizpůsobení vzhledu. Přesně tak jako špičkový kuchař zanechá na talíři svůj rukopis, vypovídá kuchyň o našem domově a o naší osobnosti.
2. KAPITOLA: Skříň & Co. Všechno se tam musí vejít – i profesionální vybavení
Je téměř pravidlem, že nadšený kuchař amatér si chce svou vášeň užít naplno, a tak do vybavení kuchyně investuje nemalou část svých peněz, protože pořád existuje něco, co ještě nemá, a mohlo by se to hodit. V důsledku toho se všechny ty speciální hrnce, struhadla, škrabadla a jiní pomocníci hromadí, až je není kam ukládat. Aby si to pak člověk mohl užít, musí mít v kuchyni dostatek úložných prostor, tedy žádné napěchované šuplíky a přecpané skříňky. V ideálním případě je využitý každý kousek místa – dokonce i rohové plochy, místo pod myčkou a přihrádky v podstavcích. Extra vysoké, hluboké nebo široké skříňky vytvoří další úložný prostor. U spodních skříněk bychom neměli sázet na otočné dveře. Ve spodní hemisféře pracovní desky se spíš v posledních letech prosazují výsuvné pojízdné regály. Mají pro tělo příznivější ergonomii, takže se k nim nemusíme tak namáhavě ohýbat. Výhoda spočívá také v tom, že u výjezdného regálu máme přehled o všech uložených věcech. Hezky si vyjedeme s regálem a máme perfektní přístup k hrncům, pánvím a podobným věcem. Nové kuchyně nabízí řešení i v případech, kdy máme kuchyň ve tvaru písmene L nebo U a potřebujeme se dostat i do zadních rohových částí. Jak na to? Normálně se tyto prostory z důvodu obtížného přístupu moc nevyužívají, ale otočné nebo vyklápěcí dno u dolních skříněk tento problém hravě vyřeší. A co namáhavé natahování se do horních skříněk? U horních skříněk se doporučuje dbát na dostatečný prostor pro pohyb. Místo nám ušetří závěsné skříňky s roletou, vyklápěcími nebo zvedacími dvířky. Jestliže je kuchyň dostatečně velká, využijeme i boční stěny jako úložný prostor – tady se doporučují skříňky s výsuvnými a pojízdnými přihrádkami, což je z ergonomického hlediska opět velmi praktické.
PRAKTICKÁ VÝBAVA Velmi důležité je, aby všechny skříňky a zásuvky měly funkční vnitřní vybavení, protože platí: kde vládne pořádek, tam se toho více vejde. Kuchyňské programy výrobců jsou i v tomto bodě stále propracovanější. Nejnovějším příkladem je „SieMatic SF10“, který se věnuje i tomu nejmenšímu detailu. Do tohoto systému skříněk se dají uložit běžné věci jako příbory, nádobí, hrnce a pánve, ale najdeme zde také blok na nože, boxy na nápoje nebo zásobníky na potraviny. V zásuvkách najdeme porcelánovou přihrádku na nože, několik dóz a nádob např. na koření, které se dají popisovat a jsou z tvrzeného porcelánu od duryňského výrobce Kahla. Porcelán i dřevěné boxy nebo boxy na příbory mají vyklápěcí úchytky a můžeme je vyjmout a odnést pohodlně třeba na stůl na terase. Tento inovativní nápad byl vyznamenán v rámci Německa cenou Design Award 2013, a to v kategorii „Special Mention“. Také výrobce Leicht se radoval z ceny za design, za nový organizační systém. „Q–Box“ obdržel iF Product Design Award. U tohoto systému byla použita materiálová kombinace světlého dubového dřeva a černé umělé hmoty připomínající karbon. Tvoří jej různé elementy na uložení příborů, modulové vložky s blokem pro nože, zásobník na fólie a sada porcelánových dóz.
3. KAPITOLA: Pomocníci Nové inteligentní spotřebiče vám usnadní práci
Největší revoluce z posledních let se odehrála u sporáku, přesněji řečeno v oblasti varné desky. Indukční technika přinesla do postupů při vaření ještě více pokroku a stala se dosažitelnou i pro běžnou domácí kuchyni. V roce 2013 přichází Siemens na trh s plně indukční varnou plochou v celé ploše sklokeramické desky, což je nejmodernější výrobek svého druhu. Sporák se čtyřmi nadefinovanými varnými plochami tak už téměř patří minulosti. Po povrchu nové desky od firmy Siemens se můžeme pohybovat bez omezení a ohledu na tvar pánve. Deska má rozměry 72 krát 45 centimetrů a varné pole dokáže automaticky rozpoznat novou pozici nádoby a okamžitě se postará o přívod tepla. Dobrá zpráva ohledně spotřeby energie je, že teplo vzniká jen tam, kde je potřeba. Varné pole se ovládá přes barevný TFT displej v přední části. Stejně jako u chytrého telefonu regulujeme stupeň výkonu dotekem a rolováním. Firma AEG zase s parním hrncem „ProCombi Sous Vide Multi“ vsadila na zcela novou techniku a přináší k nám domů náznak molekulární kuchyně. Tento přístroj je skvělým kouskem pro ambiciózní kuchaře. Umí nejen vařit, péct, grilovat a dusit v páře, ale také vařit Sous Vide, což ve francouzštině znamená „pod vakuem“. Tato metoda se dala doposud využívat pouze u extrémně drahých profi přístrojů. Ovšem vyplatí se – protože chuť, výživné látky, vitaminy a aroma zůstanou mnohem lépe zachovány. U metody Sous Vide se všechny přísady vloží do plastikového sáčku a dusí se při nízkých teplotách, nanejvýš 80 stupňů. Nic se nemůže připálit, vysušit, rozvařit. Maso zůstává křehké a zelenina křupavá. Pro konvenční kuchaře zachoval výrobce ve svém programu multifunkční troubu s funkcí AutoSense. Tato trouba má vše pod kontrolou – způsob ohřevu, teplotu a dobu pečení, dokonce sama rozpozná, kdy je pokrm hotový.
PRAVIDLA PEČENÍ Stejně důležité jako vaření je také optimální skladování potravin v chladničce. Jinak nemají přísady šanci přistát na talíři v čerstvém a křupavém stavu. Lednice „SmartCool“ od firmy Bosch proto umožňuje díky flexibilním policím a přihrádkám nastavit členění vnitřního prostoru podle potřeby. Takzvané FlexShelfs se dají jedním pohybem ruky vyjmout ven, a díky tomu získáme ještě více místa na velké dorty, na pečeni nebo spousty lahví pro nadcházející oslavu, na kterou jsme pozvali přátele nebo celou rodinu. Bez myčky by nás ale vaření moc nebavilo. Do modelu „GX 8“ od značky Neff se vejde až 14 sad nádobí, protože je vybaven variabilním systémem košů VarioFlexPlus a světelným ukazatelem, který promítá zbytkový čas přímo na podlahu. Neuvěřitelné, co dnešní kuchyně všechno umí. |
|
|